menu

Hoeveel jaren voor 3 april 33 was Jezus Christus geboren?

Basilica di Sant’Apollinare Nuovo, Ravenna

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Ravenna_Basilica_of_Sant%27Apollinare_Nuovo_3_Wise_men.jpg

De theoloog en filosoof Florian Rieß (1823-1882) bestudeerde de geschiedenis van het Christendom, de chronologie van het leven van Christus en de berekeningsmethodes van de Paasdatum. Hij publiceerde in 1880 zijn conclusies over de geboorte- en de sterfdatum van Christus.

Florian Rieß: Das Geburtsjahr Christi: ein chronologischer Versuch mit einem Synchronismus über die Fülle der Zeiten, und zwölf mathematischen Beilagen1880, Herder'sche Verlagshandlung

De sterfdatum 3 april 33 wordt sindsdien door steeds meer onderzoekers bevestigd. Opvallend is dat specialisten uit verschillende vakgebieden en culturen langs nogal uiteenlopende wegen tot hetzelfde inzicht komen.

Momenteel is er geen argument dat deze vrijdag, de dag voor zowel de sabbat als het joodse Paasfeest in twijfel trekt. Deze vrijdag was tevens een bijzondere "maandag": Het was volle maan, het was de 14de dag van de eerste maand in het religieuze jaar (14 Nisan). Jaarlijks werd op zondag 16 Nisan werd een bundel vers gesneden gerst in de tempel geofferd. Op 3 april was de gerst gerijpt (een maand eerder was de gerst meestal nog niet rijp).

De geboortedatum 25 december 1 v. Chr., een uitspraak van Florian Rieß, riep veel discussie op. Een belangrijke vraag is het sterfjaar van Herodes. Koning Herodes stierf nadat het Jezuskind uit het Mattheusevangelie geboren was. Volgens Florian Rieß was dit midden maart 753 jaar na de stichting van Rome (maart 1 v. Chr.). Emil Schürer en andere protestante Duitse theologen gingen uit van het jaar 4 v. Chr. als sterfjaar van koning Herodes. Dit impliceert dat Jezus 4 v. Chr. geboren was of nog vroeger. Uitgaand van de sterfdatum 3 april 33 zou Christus bij zo´n vroege geboorte meer dan 37 jaar geleefd hebben.

De theorie van Emil Schürer sloot aan bij een berekening van de Duitse astronoom Johannes Kepler (1571 – 1630). De maansverduistering die Josephus beschreven had, was volgens Kepler in 4 v. Chr.

Met de huidige rekentechnieken kan echter bepaald worden dat de volle maan op 13 maart 4 v. Chr. wel in de bijschaduw van de aarde trad, maar nauwelijks in de kernschaduw van de aarde. De volle maan zag er grauw uit, er ontbrak "een klein hapje".


De data 25 december 1 v. Chr. en 3 april 33 worden in Engelstalig vervolgonderzoek meer en meer bevestigd.

Florian Rieß: Das Geburtsjahr Christi: ein chronologischer Versuch mit einem Synchronismus über die Fülle der Zeiten, und zwölf mathematischen Beilagen Freiburg, 1880, Herder'sche Verlagshandlung

De pdf kan zo bekeken of gedownload worden.


Het geboorteverhaal in het Lucasevangelie en en in het Mattheüsevangelie zijn zeer verschillend. Ormond Edwards werkt dit verder uit.

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2022