menu

"... nicht eine neue intellektuele Erklärung des Weltalls tut uns not,
sondern ein neues gefühls- und willensmäßiges Verbundensein
des Menschen mit dem Kosmos."

De levensloop en het werk van Elisabeth Vreede, een veelzijdig begaafde en behulpzame vrouw, zijn o.a. door Elisabeth Knottenbelt, Peter Selg en de archivarius Uwe Werner beschreven.

"Fräulein Vreede ist eine von den ganz Wenigen, die meine Vortrag verstehen", is een uitspraak van Rudolf Steiner die in veel biografiën geciteerd wordt. Zij kon niet alleen de kosmologische aanwijzingen van Rudolf Steiner beter begrijpen en overzien dan menig ander, ze hielp langs vele wegen anderen een eigen toegang te vinden en schreef na Steiners overlijden op 30-3-1925 heldere, diepgaande artikelen.

Uwe Werner S 22.: "In den Augen Steiners verstand es Vreede offenbar, ihn in einem seiner ihm wichtigsten Anliegen zu unterstützen:den Weg zu finden, Anthroposophie in die Wissenschaften einzuführen,

und nicht umgekehrt, etwa den üblichen Wissenschaftsdiskurs in die Anthroposophie einzuführen, wie er es bei anderen anthroposophischen Rednern bemerkte und bemängelte.

Anders und etwas scharf, aber doch zutreffend gesagt: Steiner erlebte in Elisabeth Vreede einen Menschen, der im Umgang mit dem Verhältnis von Anthroposophie zu den Schulwissenschaften die Anthroposophie nicht verleugnete."

Het hoofdartikel "ÜBER DAS OSTERFEST" van haar laatste kalendender

Kalender Ostern 1943 - Ostern 1944 (15. Jahrgang), Herausgegeben von Dr. E. Vreede Arlesheim, was tevens een van haar laatste publicaties.

Na het plotselinge overlijden van Ita Wegman in Arlesheim (Zwitserland) op 4 maart 1943 was Elisabeth Vreede gevraagd over het leven en het werk van deze arts te spreken. Op 6 mei 1943 werd ze ("voor het eerst") ziek. Op 12 augustus 1943 verliet ze haar huis in Arlesheim, dat door Rudolf Steiner in 1919 voor haar ontworpen was, om in Casa Andrea Cristoforo, een initiatief van Ita Wegman, verpleegd te worden. Elisabeth Vreede overleed in Casa Andrea Cristoforo te Ascona op 31 augustus 1943.

Foto gemaakt door Mary Tji, Zeist.

Dit gouden sieraad, een ontwerp van Rudolf Steiner voor Elisabeth Vreede, is in het archief van het Goetheanum, zie Kunstsammlung http://www.dokumentation.goetheanum.org/kunstsammlung/

Levensbeschrijvingen

De geschiedenis van het humanitarisme in Nederland: Jacoba Elisabeth Vreede

Idem: Stamboom

Ein Lebensbild De eerste verzameling artikelen, in 1976 uitgegeven door Elisabeth Knottenbelt (Den Haag) en M.P. van Deventer (Arlesheim) ter gelegenheid van het overlijden van Elisabeth Vreede 33 jaar geleden op 31 augustus 1943.

Renatus Ziegler: Biographien Forschungsstelle Kulturimpuls

Uwe Werner: "Elisabeth Vreede 1879-1943", Mitteilungen aus dem anthroposophischen Leben in der Schweiz", Sonderheft 7, Weihnachten 2003.

Ed Taylor: Elisabeth Vreede Uitgeverij Pentagon 2006. Begin van Hoofdstuk 2

Peter Selg: '“Der im Schmerz sich Erhaltende schaut die siegende Erkenntnis”. Elisabeth Vreedes Tod vor 66 Jahren. Das Goetheanum. 50, 2009.'

Peter Selg: Elisabeth Vreede 1879-1943, Verlag des Ita Wegmans Institut, Arlesheim 2009.

Elisabeth Vreede werkte vele jaren intensief samen met Willem Zeylmans van Emmichoven (1894–1961), de eerste voorzitter van de Anthroposofische Vereniging in Nederland.

Anthrowiki , Wikipedia en klik door naar de Engelstalige en Duitstalige Wikipedia

Engelstalig

(Bijgewerkt december 2018):

Tzt zullen op deze website artikelen van haar over astronomische onderwerpen als de karakteristieke verschillen tussen de bovenplaneten Saturnus, Jupiter en de benedenplaneten Venus, Mercurius verschijnen. En ook bijv. artikelen over de betekenis van het 18jarig maanritme, het ademen van de macrocosmos, en de kultuurperiodes voor de ontwikkeling van de mens en de mensheid.

Door het lezen van haar eigen werk ontstaat er een levendiger beeld van haar intenties, haar begrips- en uitdrukkingsvermogen, haar levendige waarnemingsvermogen en haar goetheanistisch fenomenologische didactiek, haar vakmanschap op hemelkundig gebied en in kosmologische vragen.

***

In 1966 verscheen het Paasartikel ook in: E. Vreede:" Geschichte und Phänomene der Astronomie, Aufsätze - Vorträge - Berichte aus 1926 -1943",

herausgegeben für die Mathematisch-Astronomische Sektion der Freien Hochschule Goetheanum von Wim Viersen. Dit boek heette Band 1, de opzet is een reeks van vier boeken.

(Dit boek begint met een voordracht van 5-5-1926 "Der Tierkreis im Laufe der Zeiten". Zie ook: E. Vreede: Wie die Menschen im Laufe der Jahrtausende den Tierkreis gesehen haben, Sternkalender 1931 / 1932, Philosophisch-Anthroposophischer Verlag, Dornach.)

***

Een groot deel van het archief van Elisabeth Vreede is op de Riouwstraat 1, in het Elisabeth Vreedehuis, ondergebracht en kan tijdens de openingsuren van de bibliotheek bekeken worden.

Overzicht van het archief: 20239 elisabethvreedearchi 5500 docx

Home · contact · Stichting Een Klaar Zicht © 1995 - 2021