menu

Wanneer kwamen de koningen?
Twee jaar na de geboorte of vroeger?

Jezus als peuter

Maria, Jezus als peuter en de drie priesters met verschillende geschenken. De voorste wijst naar een vijfpuntige ster. Een Romeinse sarcofaag uit de vierde eeuw.

De drie koningen bieden Jezus hun geschenken aan.

Jezus als baby

Fra Angelico (1395 - 1455): Fresco in het Dominicaanse San Marco-klooster te Florence, 1437-1446

De aanbidding der koningen, geschilderd door de Amsterdammer Jacob Cornelisz. van Oostsanen, 1517

Rembrandt (1606–1669), de aanbidding van de koningen (1632).

Kindje en koningen tonen andere verhouding tot geschenken

De beelden uit vierde en twaalfde eeuw tonen het peutertje op moeders´schoot. Het kind is vol aandacht voor het geschenk. Hij gebruikt zijn armen om het geschenk te ontvangen. De koningen komen net eraan, ze dragen de geschenken.

De beelden uit de vijftiende en zestiende eeuw tonen een veel jonger kind. De koningen en de baby hebben alle aandacht voor elkaar. De koningen zijn al enige tijd binnenshuis.

Verschillende motieven zijn door kunstenaars in beeld gebracht.

Herodes zou na het bezoek van de drie Koningen zijn soldaten de opdracht gegeven hebben de Bethlehemse jongetjes van twee jaar en jonger om het leven te brengen.

Er zijn geen historische of archeologische bronnen over deze gebeurtenis. Er is geen archeologisch bewijs van bewoning van Bethlehem rond de tijd van Jezus.[4]

Flavius Josephus tekende de misdaden van Herodes op, een lijst van ongeveer 100 bladzijden, maar de kindermoord van Bethlehem wordt hierin niet vermeld.

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024