Home

Babylonische oorsprong van de namen van de sterrenbeelden

De Babyloniërs keken tijdens de schemering naar het onder- en opgaande sterrenbeeld.

Het groepje sterren dat we de Plejaden noemen, kreeg de naam MUL.MUL, letterlijk vertaald ster.ster. Deze sterretjes, die zo dicht bij elkaar staan, zijn gemakkelijk te herkennen! Ook in andere oude culturen werd dit groepje als eerste beschreven - benoemd.

De sterren die in de tweede lentemaand (eind april en begin mei) aan de oostelijke ochtendhemel zichtbaar werden, werden genoemd naar hun god Stier, een krachtige Stiermens

De sterren, die een half jaar later, in de tweede herfstmaand zichtbaar werden, werden genoemd naar de god Schorpioen. Wanneer de Stier onderging, kwam de Schorpioen op.

De reeks sterrenbeelden (zie menu) begint dan ook met MUL.MUL en de Schorpioen.

Griekse gestalten

De Babylonische namen werden door de Grieken overgenomen. Zij hebben de Babylonische "sterrenbeelden-Goden" aan de hemel concrete gestaltes gegeven, zie de artikelen bij "Sterrenbeelden - Sternbilder"

De Grieken keken heel anders naar de hemel dan de Babyloniers. Ze vroegen zich af welke sterren tot de ene groep (bijv. Leeuw) hoorden, en welke tot het later opkomende beeld (de Maagd). De Griekse kennis van de sterrenbeelden heeft zich in de laatste vijf eeuwen voor Christus' geboorte en de eerste twee eeuwen een grote ontwikking doorlopen. Opvallend is, hoe weinig kennis van de Babylonische oorsprong van de namen van de sterrenbeelden bij hen bekend was.

Pas na Eratosthenes worden de oude Griekse mythologische verhalen met de sterrenhemel verbonden!


De atlas van Farense stamt
waarschijnlijk
uit de Romeinse tijd (misschien tweede eeuw n. Chr.).
Zie ook de uitgebreide geschiedkundige website
van G. Thompson

http://members.westnet.com.au/gary-david-thompson/page11-15.html


Die griechischen Dichter Hesiod und Homer erwähnten einige Sterne und Sterbilder (Plejaden, Orion, Sirius).

Im berühmten griechischen Lehrgedicht über die Stern- und Wetterzeichen, den Phainomena des Aratos (etwa 250 v.Chr.) sind die Sternbilder kurz beschrieben.

Der große Astronom Hipparch (190

Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInTell a friend

© Stichting Een Klaar Zicht 1995-2020

 

naar bovencontact  ·  home