menu

Pronkende Venus nadert de Plejaden

Eind maart 2020 en begin april toont de avondhemel een fraai schouwspel. Venus is zo helder dat ze al voor zonsondergang als een teer lichtpuntje waargenomen kan worden. Tijdens de avondschemering gaat ze intensiever glanzen en gaat ze er veel groter uitzien.

Woensdag 25 maart wordt in de avondgloed een tere maansikkel zichtbaar. Zoek "het nieuwe licht" tussen Venus en de ondergegaande zon. De sikkel staat van avond tot avond hoger, dichter bij Venus, en ziet er dikker uit. Op 28 maart trekt de wassende maan aan Venus onderlangs voorbij. Die avond staan Venus en sikkel lager dan de Plejaden, de volgende avond staat de sikkel hoger.

De helderheid van de avondplaneet Venus neemt ook in april nog meer toe. Ze nadert de Plejaden en zal aan dit unieke sterrengroepje onderlangs voorbijtrekken.

De oude Babylonische naam voor Venus aan de avondhemel was Ischtar. Eens in de acht jaar trekt ze in grootste glans en onder uitstekende zichtomstandigheden langs een groepje zwakkere sterren MUL.MUL (het Zevengesternte in de rug van de Stier, de Plejaden).

De sterren schitteren fraaier dan in de afgelopen decennia

Sneller dan de grootste optimist had verwacht, frist vanaf midden maart 2020 onze lucht op, kunnen kinderen weer op straat steppen en rolschaatsen, kunnen we meer vogels horen zingen en krijgen we zo veel meer sterren te zien.

In deze tijden waarin je niet rondreist, is de lucht blauwer en schitteren de sterren krachtiger. De hemelse sfeer is 'dichter' bij ons gekomen.

Waar we ook zijn, b.v. in Denemarken of in Italië, in China of in Brazilië, we zien allemaal de helder glanzende Venus tussen de sterren van de Stier. Venus en Stier zijn de hele avond bij ons.

Ieder van ons blijft in zijn kleine wereld. ´s Nachts kunnen we allemaal een wijdse, met sterren rijk bezaaide hemelgewelf ervaren. We zijn verenigd in de geest.

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024