menu

In welk Dierenriembeeld is de maan vandaag?

De maanfases zijn voor elke dag getekend. Met een oogopslag zie je bijv. hoeveel dagen het nog duurt tot de maan vol is.

Je ziet ook in welk sterrenbeeld van de Dierenriembeeld de maan vandaag staat. Met een oogopslag weet je hoe snel de maan door de kleine sterrenbeelden Steenbok, Ram, Kreeft en Weegschaal gaat en hoe lang ze verblijft in de grote beelden van de Dierenriem Vissen, Stier, Leeuw en Maagd.

Nieuw in het kalendarium 2014:
het maandelijkse stijgen en dalen van de maan

Wanneer de maan in de Stier of de Tweelingen is, beschrijft ze veel hogere en langere hemelbogen dan in de Schorpioen of Schutter.

Het bovenstaande plaatje laat zien: Wanneer de maan van de Steenbok naar de Stier gaat, beschrijft ze steeds hogere, langere hemelbogen. De eerste helft van januari neemt de zichtbaarheid van de wassende maan snel toe!

Het onderste plaatje geeft weer: de afnemende maan gaat van 16 tot 26 januari van de Kreeft naar de Schorpioen en beschrijft steeds lagere hemelbogen.

Het kalendarium toont op welke dagen de maan aan de zon en de planeten voorbij snelt. Je ziet hoe de planeten zich verhouden tot de zon.

Bij Venus en Mercurius staat altijd een sikkel of de nieuwe maan. Bij Saturnus en Jupiter kan ook een halve, gebochelde of volle maan staan.

Venus en Mercurius verhouden zich heel anders tot de maan en de zon dan Saturnus en Jupiter.

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024