menu

Een nieuw licht aan de ochtendhemel

In de komende donkere maanden van het jaar zijn de sterren ook 's ochtends vroeg goed te zien. We kunnen op het einde van de nacht ontdekken hoe een "nieuwe ster" verschijnt en hoe deze steeds beter zichtbaar wordt.

Spica, de helderste ster van de Maagd, wordt elk jaar omstreeks 3 november zichtbaar. Dit jaar is ze dankzij de heldere planeet Venus al in een heel vroege fase gemakkelijk te vinden. Ze is dat tere lichtpuntje diep onder Venus. Wat veranderen haar zichtbaarheid en positie snel! Spica staat van week tot week hoger. De andere sterren van de Maagd, die minder helder zijn, worden geleidelijk ook zichtbaar.

Op 12 november staat een ranke ochtendsikkel onder Spica, dit biedt op de vroege ochtend een fraai hemelbeeld. Nog lager, en verder naar links is de planeet Saturnus zichtbaar geworden. Spica trekt op 16 - 18 november aan Venus voorbij, Saturnus op 26 - 27 november. Wat gebeurt er aan de hemel veel. Hoe snel klimmen Spica, de Maagd en Saturnus omhoog!

De hemel ziet er bijv. om 6.45 uur van week tot week veel donkerder uit; de zon komt immers steeds later op. Hoe donkerder de hemel, hoe gemakkelijker Spica en Saturnus met een oogopslag te herkennen zijn. De ster Spica heeft een blauwe tint en fonkelt. De planeten fonkelen niet, ze hebben een rustig schijnsel. Saturnus licht rustig op met een gele tint.

<< terug naar het overzicht

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2023