menu

Stier - het zonneteken van 19 april tot 19 mei

Het sterrenbeeld Stier is in mei en juni niet zichtbaar. Het beeld staat dan overdag aan de hemel, de Stier gaat samen met de zon op en onder.

De werking van de zon op het plantenleven verschilt van maand tot maand. In de tijd van het jaar dat de zon het krachtige vegetatieve groeien bevordert (midden april - midden mei) toont de zonnewerking als het ware Stier-eigenschappen.

Mensen die in de periode van 20 april tot 20 mei geboren zijn, hebben de Stier als zonneteken. Bij hun geboorte - en op hun verjaardag - staat de zon in het Dierenriemteken Stier.
 

De Stier bestrijkt een kolossaal gebied aan de hemel. Dankzij de Pleiaden, een groepje sterretjes in de rug van de Stier, is het sterrenbeeld gemakkelijk te vinden. Zie je ergens aan de hemel zes sterretje zeer dicht bij elkaar, een mini-steelpannetje, dan heb je de Pleiaden gevonden. Hun mythologische oorsprong kent meerdere verhalen: ze waren duiven of charmante bosnimfen, de zeven dochters van de Griekse god Atlas. Het teer fonkelende diamantje wordt ook genoemd het Zevengesternte. Een van de zusjes laat zich echter uit schaamte niet zien.

Ongeveer een handbreedte verwijderd van de Pleiaden staat de helderste ster van de Stier, de oranjekleurige Aldebaran. Deze ster markeert het bloeddoorlopen oog. De naam komt van het Arabische 'Al Dabaran', de volger. Aldebaran volgt de Pleiaden. Deze ster was in de oudheid belangrijk. Ze is een van de vier Perzische koningssterren.

De Stier imponeert door zijn kop en grote horens. De voorpoten zijn slechts met moeite te herkennen en er is geen achterlijf. De beide hoornsterren staan op verrassend grote afstand van de Pleiaden en Aldebaran. Om hen te zien, had je blik al een 'grote sprong' moeten maken. Voor het zien van de twee sterren die de horens markeren, moet je naar de kopster Aldebaran kijken en vervolgens een nog grotere afstand overbruggen. Aan de vele, zwakkere sterren bij Aldebaran kun je aflezen in welke richting deze sprong moet plaats vinden. Het groepje sterren dat het onderste deel van de kop markeert, lijkt op de letter U of V. Verleng deze letter, maak deze zo groot totdat heldere sterren in je blikveld komen. Dan ben je bij de beide hoornsterren 'aangekomen'.

Zeus, de heerser van de Griekse goden, had zich veranderd in een fraaie stier om de mooie prinses Europa uit Azië te ontvoeren. Twee dagen zwom hij, met haar op zijn rug, naar Kreta. Hun zonen werden de stichters van de Europese cultuur.

De Stier beweegt krachtig naar voren en houdt zijn kop zijwaarts. Om hem te kunnen zien, moeten wij innerlijk bewegen.

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024