menu

De Sterren- en Planetenkalender 2014: "Maan en Saturnus"

Wie geniet van de schoonheid van de maan aan de hemel en zich afvraagt wanneer ze waar te zien is, zal in 2014 veel plezier beleven aan de vernieuwde Sterren-en Planetenkalender.

Mensen die vertrouwd zijn met het wassen en het afnemen van de maan, kunnen ontdekken hoe de maan van maand tot maand anders verschijnt.

De maan snelt elke maand aan alle planeten voorbij. De kalender biedt handige overzichten van de dag waarop de maan bij een planeet staat. En op de extra afbeeldingen is bijv. te zien dat de samenstand van de maan met Saturnus de volgende maand een ander gebeuren is.

De wassende en de afnemende maan

De Sterren- en Planetenkalender 2014 laat o.a. zien op welke dagen de maan wast van een tere sikkel in de avondgloed tot de volle maan die de hele nacht te zien is.

Voor elke maand zijn er drie sterrenkaarten. Hierop kun je aflezen hoe bijv. de volle maan 's avonds in het oosten stijgt, te middernacht het hoogste punt van haar hemelboog bereikt en 's ochtends in het westen daalt.

De volle maan beschrijft elke maand een andere hemelboog. De volle maan verschijnt in juni heel anders dan in december! De wassende maan ziet er elke maand anders uit.

Nieuw zijn de gegevens over de belangrijkste maantijden. Wanneer gaat de avondsikkel onder, hoeveel later dan de zon?

De Sterren- en Planetenkalender 2014 biedt een serie afbeeldingen van de wassende halve maan. Deze 13 kaarten geven weer dat de halve maan elke volgende maand in een ander sterrenbeeld van de dierenriem zich bevindt. Ook is haar hemelboog te zien en waar aan de donkere westelijke horizon ze 's nachts ondergaat. De halve maand staat een maand later hoger of lager in het zuiden en beschrijft een andere hemelboog.

Het maandelijkse stijgen en dalen van de maan

Het kalendarium laat zien in welk Dierenriembeeld de maan zich bevindt. De vernieuwde indeling laat ook zien of de maan de volgende dag een hogere hemelbogen beschrijft of een lagere.

In het begin en op het einde van het jaar is de maan veel en ook hoog aan de hemel zichtbaar. De wassende maan beschrijft een steeds hogere hemelboog, ze "stijgt".

Waar is de maan in de lichte tijd van het jaar? Als ze te zien is, staat ze laag aan de hemel. In juni "daalt" de wassende maan.

De kalender heeft extra afbeeldingen van de stijgende wassende maan in december en de dalende wassende maan in juni. Zon en maan hebben een boeiend en gevarieerd samenspel!

Saturnus in de Weegschaal

De planeet Saturnus blijft veel langer bij dezelfde sterren dan de andere planeten. De kalender biedt originele plaatjes hoe Saturnus als ochtend-, middernacht- en als avondplaneet in het sterrenbeeld Weegschaal zich beweegt. Hij beschrijft jaarlijks een lus.

Saturnus en Mars

De voorpagina toont de samenstand van Saturnus met Mars op 25 augustus. De kalender heeft originele plaatjes die een grote steun zijn bij het volgen van het gebeuren.

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024