menu

Draaibare sterrenkaart
"De golvende dierenriem"

Een sterrenkaart die de golvende beweging van de dierenriem toont

De dubbelzijdige draaibare sterrenkaart toont de sterren en sterrenbeelden die op een bepaald moment boven de horizon staan.

De noordkaart toont de gang van bijv. de Grote Beer en Cassiopeia om de Poolster en hoe ze daarbij een andere stand en aanblik krijgen.

De zuidkaart toont de op- en ondergaande sterrenbeelden. Door de zuidkaart te draaien, zie je de golvende beweging van de dierenriem.

Aan de kleurencirkel van de dierenriem is veel af te lezen. Het toont de volgorde van de beelden, de beelden die aan de hemel tegenover elkaar staan. Vissen en Maagd vormen een paar, evenzo Waterman en Leeuw.

Sinds 14 november 2018 zijn er gebruiksaanwijzingen, die je vrij kunt downloaden en copyeren.

Beknopte en stapsgewijze gebruiksaanwijzing:

1 beknopte handleiding 14 11 2018 pdf

Toelichting over de noordelijke hemel:

2 toelichting noordkaart pdf

De toelichting over de zuidkaart zal in december verschijnen.

Gepland zijn nieuwe filmpjes voor gebruik op grote schermen.


Het bijbehorend boekje "De golvende dierenriem" heeft o.a. beelden van de dierenriembeelden bij het opkomen en het ondergaan. De unieke, dynamische beweging van de dierenriem, "de hoge en de lage golf" van de dierenriem, wordt met serie plaatjes toegelicht.

De eerste versie, gemaakt door haar medewerker Joachim Schultz, verscheen januari 1933. In 1981 verscheen de laatste versie van de "Drehbare Sternkarte Zodiak", die door mensen in vele landen gebruikt werd.

Oktober 2017 verscheen "De golvende dierenriem" in de Nederlandse taal.


Deutschsprachige Kurzanleitung:

Kurzanleitung-Drehbare-Tierkreiskarte-2020-Konzept.pdf

In Nederland te verkrijgen bij uitgeverij Cichorei
en de boekhandel

"De golvende dierenriem" van Liesbeth Bisterbosch is vanaf 14 november 2018 bij uitgeverij Cichorei en de boekhandel te bestellen.

Boekhandelaren kunnen bestellen via het Centraal Boekenhuis in Culemborg. Voor grotere aantallen is er een speciale boekhandelkorting

Schijf en boekje zijn samen verpakt in een transparante envelop.
Prijs: € 18,00 (incl. 9 % BTW)

Boekje: 32 blz. 24 * 24 cm
Draaibare schijf met voor- en achterkant, diameter 24 * 24 cm
ISBN 978 90 8227 9337

Ook in andere landen met ongeveer dezelfde noorderbreedte en in een groot deel van Europa biedt de schijf een goed overzicht van alle beelden die stijgen en dalen en van de beelden die nu tegelijk opkomen en ondergaan.

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2023