menu

Hemelkaarten met Dierenriembeelden

De Sterren- en Planetenkalender biedt voor elke maand drie hemelkaarten die de sterrenbeelden en de planeten weergeven zoals ze in Nederland boven de horizon verschijnen.

Bij de sterrenbeelden van de Dierenriem is een gestalte getekend. Dankzij deze figuren kun je de positie van de maan en een planeet in een sterrenbeeld gemakkelijker herkennen. De januarikaart toont met een oogopslag dat de halve maan zich bevindt in de Ram. De langestrekte horizon maakt het mogelijk de stand van een Dierenriembeeld ten opzichte van de horizon goed af te beelden. De Tweelingen, links op de avondkaart, komen liggend op.

Voor geoefende waarnemers zijn de kaarten een welkome hulp bij het volgen van de gang van de planeten door de Dierenriem.

De grote avondkaart geeft de situatie weer zoals die is drie kwartier na zonsondergang. Deze kaart is bij uitstek geschikt om de stand van het sterrenbeeld te bekijken.

Voor het waarnemen van de sterrenbeelden later op de avond zijn de volgende avondkaarten geschikt.

Op de middernachtkaart (linksboven) en de ochtendkaart (rechtsboven), die de hemel drie kwartier voor zonsopkomst afbeeldt, zijn de planeten vergroot afgebeeld. Dankzij de drie hemelkaarten is het gebeuren aan de hemel van de avond- tot de ochtendschemering goed te volgen. Wanneer de Tweelingen hoog in het zuiden staan, hebben ze niet meer een liggende houding. Bij hun ondergang hebben ze een staande positie, de beide hoofden blijven bij het dalen richting het noordwesten nog lang zichtbaar.

De drie kaarten tonen de positie van de sterrenbeelden en de planeten in de nacht van 15 op 16 januari.

De 12*3 kaarten tonen samen de gang van de sterren en planeten tijdens het hele jaar.

Wie belangstelling heeft voor het planetensamenspel bewaart alle kalenders. Een reeks van 12 kalenders biedt een unieke serie beelden om de planeet Jupiter te leren kennen.

De kalender is bij uitstek gericht voor leraren. Veel vragen laten zich beantwoorden!

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024