menu

2020 wordt een fraai planetenjaar!

* Venus domineert bijna het hele jaar de hemel.

* Dankzij Venus kan Mercurius gemakkelijk ontdekt worden. Wanneer Venus avondplaneet is, vergezelt hij haar twee keer. In die maanden dat Venus voor zonsopkomst is het oosten te zien is, heeft hij als ochtendplaneet eveneens twee periodes van zichtbaarheid.

* Mars beweegt zich in het begin van het jaar als tegenhanger van Venus. Hij is ochtendplaneet wanneer Venus avondplaneet is. In maart heeft hij een samenstand met Jupiter en Saturnus. De oranjekleurige planeet wordt in de zomermaanden en in het begin van de herfst steeds helderder. Hij bevindt zich in de Vissen en in oktober glanst hij de hele nacht door krachtig.

* Jupiter en Saturnus staan het hele jaar dicht bij elkaar. Als ochtendplaneet naderen ze elkaar, als nachtplaneet neemt de onderlinge afstand toe en als avondplaneet hebben ze - na 20 jaar - hun samenstand op 21 december 2020!

2020 is er opnieuw de Duitstalige Sterren-en planetenkalender van Liesbeth Bisterbosch.

De Sternen- und Planetenkalender 2020 is ook te koop of te bestellen bij de boekhandel.

€ 20 (incl. 21% BTW) VANAF 1 maart 2020: € 12,50 (incl. 21% BTW)

ISBN 9789491748899

28 blz., groot formaat 29,3 * 42,4 cm

2020 is voor sterrenliefhebbers een bijzonder jaar. Pas na 20 jaar is er weer een 'grote conjunctie', een samenstand van Jupiter en Saturnus. Een bijzonder subtiel samenspel van toenadering, verwijdering en een steeds snellere toenadering gaat hieraan vooraf. Venus wordt in de winter van maand tot maand fraaier. In april pronkt ze aan de avondhemel en heeft juist dan een een zeer nauwe samenstand met de Plejaden in de Stier. In mei is er een uniek samenspel met Mercurius, ze hollen elkaar tegemoet. Mars trekt in maart als een lichtzwakke planeet aan Jupiter en Saturnus voorbij. Dan is Saturnus helderder dan Mars, in oktober wordt Mars opnieuw helderder dan Jupiter in grootste glans. Mars beschijft in de Vissen een snelle heen-en-weer gaande beweging. Zijn lus heeft geheel andere eigenschappen dan die van Venus in de Stier.

De nieuwe 'Sternen- und Planetenkalender 2020' biedt veel afbeeldingen van de samenstanden van de maansikkel met Venus. Deze mooie verschijnselen zijn voor de beginnende waarnemer een grote hulp bij het leren kennen van het gebeuren aan de hemel.

Er is geen Nederlandse versie van Sterren- en Planetenkalender, die van 1996 tot en met 2017 uitgegeven werd. De Duitse Sternen- und Planetenkalender verschijnt sinds 1999 jaarlijks.

***

De veel gevraagde beknopte handleiding voor de dubbelzijdige draaibare sterrenkaart "De golvende dierenriem" en de toelichting op de noordkaart zijn gratis te downloaden, zie "Golvende dierenriem".

***

Voor leraren is er sinds december 2018 veel nieuw beeldmateriaal, zie de webpagina bij Extra!

Home · contact · Stichting Een Klaar Zicht © 1995 - 2022