menu

Sternen- und Planetenkalender 2021

Sternen- und Planetenkalender 2021

Jaarthema 2021

Venus en Mercurius -
Overeenkomsten en verschillen

Venus en Mercurius verschijnen tijdens de schemering, ze zijn nooit de hele nacht aan de hemel. Een opvallend, rustig schijnend licht zijn aan de donkere sterrenhemel in de eerste of laatste uren van de nacht, kan de planeet Venus zijn.

Ongeveer op 20 januari verdwijnt Venus van de oostelijke ochtendhemel, rond 28 april wordt ze zichtbaar aan de westelijke avondhemel.

De Sumeriërs volgden het wassen en het afnemen van de maan en keken uit naar de komst van de eerste avondsikkel. Ze volgden ook het verdwijnen en het opnieuw zichtbaar worden van hun belangrijkste godin INANNA - onze Venus. Voor hen keerde INANNA dan terug van haar reis naar de onderwereld.

In mei schijnen Venus en Mercurius drie weken lang in de avondschemering. Mercurius is hoger aan de westelijke hemel dan Venus, meestal heeft echter Venus een grotere hoekafstand tot de zon dan Mercurius.

Mercurius verschijnt meestal in de nevels laag boven de horizon of iets erboven. Hij is vaak even tussen de wolken te zien en dan weer achter hen verborgen. De Grieken noemden het daarom Stilbon, de knipperaar.

In 2021 zal Mercurius drie keer aan Venus voorbij trekken, en ook drie keer aan Mars en Jupiter. Op deze negen conjunctiedagen is hij echter onzichtbaar. In Nederland verschijnt hij in het stijgende jaar alleen aan de avondhemel, in het dalende jaar alleen aan de ochtendhemel.

Mercurius is de Latijnse naam voor de Griekse god Hermes. Homerus schreef over Hermes als de boodschapper van de goden en als metgezel, ook op de reis naar de onderwereld. Hij draagt een "driebladerige" gouden staf, die bescherming geeft.

Homerus noemde de Pleiaden, de Hyaden, de Berin, Bootes, Orion en de hond van Orion (Sirius). Veel van de Mesopotamische sternamen en sterrenbeelden werden later door de Grieken overgenomen. Stier, Leeuw, Geitvis (Steenbok) en veel andere sterrenbeelden zijn van Mesopotamische oorsprong.

Het sterrenbeeld Maagd heeft wel een Griekse oorsprong. De mythologie van Demeter, de "meesteres van de oogsten", vertelt over haar dochter Persephone, die een derde van het jaar in de onderwereld moet doorbrengen, gescheiden van haar moeder. Dan groeien de planten niet.

De Grieken ontwikkelden door de eeuwen heen steeds gedetailleerdere ruimtelijke voorstellingen van de sterrenbeelden en hun nachtelijke gang door het jaar heen.

"Onze" sterrenbeelden, de zogenaamde klassieke sterrenbeelden, hebben we aan de Mesopotamiërs, de Fenicische zeevaarders, de Grieken Hesiodus, Eudoxus, Aratos, Hipparch en anderen te danken.

• Deze praktische kalender geeft de stand van het sterrenbeeld ten opzichte van de horizon natuurgetrouw weer.

• Maanfasen van dag tot dag

• De wassende en de afnemende maan zijn op de horizontale sterrenkaarten ingetekend zoals ze op de aangegeven tijden aan de hemel verschijnen.

• Twee pagina's per maand

• Met behulp van de grote horizontale avondkaart en de kleine middernacht- en ochtendkaart is de gang van een sterrenbeeld goed te volgen.

• Van de mooiste hemelverschijnselen zijn er extra afbeeldingen.

• Deze kaarten tonen het samenspel van de planeten.

• De combinatie van de kaarten maakt het mogelijk met de beweging van de planeet vertrouwd te raken.


Het jaarthema 2021 "Venus en Mercurius - Overeenkomsten en verschillen" biedt beginners en ervaren waarnemers praktische en verdiepende aanwijzingen.

(Er wordt geen Nederlandse versie uitgegeven)

Home · contact · Stichting Een Klaar Zicht © 1995 - 2022