Home


De Ram is te herkennen aan zijn horens.

De Ram kijkt achteruit

De Ram is een Dierenriembeeld dat weinig opvalt. Aan de twee sterren die de beide horens markeren, is zijn plaats aan de hemel te herkennen. Veel namen van sterrenbeelden hebben een Babylonische oorsprong. In het gebied aan de hemel waar we de Ram herkennen, hadden de Babyloniërs echter geen Ram, maar LU.HUN.GA, 'de ster die achter de ster IKU staat'.
Het gebied aan de hemel dat de Babyloniërs IKU (Veld) noemden, heet nu de Lege Vierhoek van Pegasus. Vier sterren markeren een groot, donker gebied. Ook in hun nabijheid is er maar weinig licht. In december wordt de Vierhoek tegen het einde van de avondschemering hoog aan de zuidelijke hemel zichtbaar. In de loop van de avond daalt deze richting noordwest. Op 22-24 december passeert de wassende maan het donkere Veld op ruime afstand onderlangs. LU.HUN.GA staat 'achter het Veld', ofwel hij komt later op. Enkele dagen later, op 26 en 27 december passeert de bijna volle maan LU.HUN.GA onderlangs.
Het Babylonische woord LU.HUN.GA betekent niet Ram, maar loonwerker. Nieuwjaarsdag viel toen niet in de winter, maar in het begin van de lente. Omstreeks 1600 - 1100 v.Chr. werd de loonwerker in het begin van het nieuwe jaar weer zichtbaar (voor zonsopkomst aan de oostelijke hemel).
De naam Ram komt van de Egyptenaren. De Egyptenaren kenden 72 verschijningsvormen van de zon. De nachtgestalte van de zon was een mensengestalte met een ramskop. Deze nachtzon heette Ba, ofwel ziel. De Egyptenaren beleefden de sterren als de zielen van de voorouders. Een ster heette ook Ba. Dit was een andere Ba: in het hieroglyfenschrift is deze geen Ram, maar een vijfstralige ster. In de tempel van Dendera (uit de Romeinse tijd) heeft het Dierenriembeeld Ram op de ene afbeelding de kop rechts, op de andere is deze links. Maar steeds kijkt hij achteruit!
Een karakteristiek kenmerk van de ram zijn zijn horens; hun substantie is verharde, verhoornde huid. Ze groeien met de schedel mee en hebben een draaiing. Van jaar tot jaar komt er een laag hoorn bij en de binnenholte wordt groter. Bij de naar binnen gedraaide stand van de Ram-horens hoort als het ware een ingetogen blik naar achteren.

Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInTell a friend

© Stichting Een Klaar Zicht 1995-2019

 

naar bovencontact  ·  home