menu
NIEUW:

"Sternen- und Planetenkalender"
voor 2022

"De maan, haar gang langs de sterren van de dierenriem"

Sternen- und Planetenkalender 2022

De nieuwe Sterren- en planetenkalender voor 2022 heeft als thema: "De maan, haar gang langs de sterren van de dierenriem".

In de komende jaren zal de maan elke maand meerdere nachten verrassend hoog aan de hemel staan. Wanneer de maan door de sterrenbeelden Stier en Tweelingen trekt, klimt ze aanzienlijk langer en hoger dan de junizon!

Ze komt maandelijks relatief dicht bij Pollux und Castor, de sterren die de hoofden van de Tweelingen markeren.

In de sterrenbeelden Schorpioen en Boogschutter beschrijft de maan daarentegen nog lagere en kortere hemelbogen dan de decemberzon. Ze trekt in 2022 aan Saturnus, in het sterrenbeeld Steenbok, ver onderlangs voorbij.

Het snelle maandelijkse stijgen en dalen van de maan is een opvallend gebeuren.

De grote hemelkaarten, de kleurrijke maandafbeeldingen en de teksten tonen verschillende aspecten van de gang van de maan langs de helderste dierenriemsterren. De veelzijdige toelichting maakt het mogelijk dat elke sterrenvriend de gang van de maan langs de de helderste sterren van de dierenriem zelf kan waarnemen. De volgende nacht ziet de maan er zo anders uit!

Geschiedkundige afbeeldingen van de Sumerische maangod, de Griekse en Romeinse maangodin Artemis, de Griekse indeling van de 12 dierenriemtekens en de vier trigonen, een tekening van Johannes Kepler en de Middeleeuwse afbeelding "Het Christuskind als nieuwe ster" verrijken het geheel.

(Sinds 2018 wordt alleen de Duitse versie uitgegeven).

 • Voor elke maand zijn er afbeeldingen van de wassende en de afnemende maan bij Aldebaran, Pollux, Regulus, Spica en Antares, de helderste sterren van de dierenriembeelden Stier, Tweelingen, Leeuw, Maagd en Schorpioen.
 • De (relevante) tijden van opkomst en ondergang zijn overzichtelijk weergegeven. Zie de maanden januari, juni en december:
 • StPlKal-2022-jan-juni-de-72dpi.pdf

 • De sterrenkaarten hebben een horizon, ze geven de stand van de maan en de sterrenbeelden ten opzichte van de vlakke horizon natuurgetrouw weer.
 • Met behulp van de grote horizontale avondkaart en de kleine middernacht- en ochtendkaart is de maandelijkse gang van de maan door de sterrenbeelden van de dierenriem goed te volgen.
 • Van het samenspel van de maan met Saturnus en van de mooiste hemelverschijnselen, zoals het samenspel van Venus en Mars, zijn er extra afbeeldingen.
 • De maanfasen van dag tot dag
 • Twee pagina's per maand
 • De unieke combinatie van de kaarten maakt het mogelijk met het samenspel van de planeten met de zon vertrouwd te raken.
 • De bronnen van onze eigentijdse voorstellingen in oude culturen worden belicht. Afbeeldingen uit de Babylonische, Griekse en Romeinse periode.
 • Voor meer afbeeldingen en informatie, zie het menu "Kalender" (klik beneden op het beeldscherm) of

Bestelling

"Sternen- und Planetenkalender 2022" van Liesbeth Bisterbosch is bij uitgeverij Cichorei en de boekhandel te bestellen.

ISBN 9789083158617

Prijs € 22 (incl. 21% BTW)

Boekhandelaren met voorraad:

https://www.zaailing.nl/liesbeth-bisterbosch-sternen-und-planete-125356519.html

Boekhandelaren kunnen via het Centraal Boekenhuis in Culemborg bestellen.

Bij een groter aantal ex.:

De Stichting "Een Klaar Zicht" heeft van 1996 tot 2017 de Sterren- en Planetenkalender in de Nederlandse taal uitgegeven. Sinds 2018 is er alleen de Duitse versie.

De Duitstalige "Sternen- und Planetenkalender" verschijnt sinds 1999 jaarlijks.


Voor het waarnemen van de dagelijkse en jaarlijkse gang van de dierenriembeelden, zie ook:


Voor inkoop vanuit het buitenland, zie de Duitse uitgeverij Verlag Urachhaus (Stuttgart):

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2023